Sürekli yüksek çıkan ALT, AST ve GGT değerleri

'Laboratuvardan Yeni Çıktı!' forumunda erelerel tarafından 4 Mayıs 2016 tarihinde açılan konu

  1. erelerel

    erelerel Yeni üye

    Katılım:
    4 Mayıs 2016
    Mesaj:
    3
    Alınan Beğeniler:
    0
    Boy:
    176
    Kilo:
    72
    Spor:
    yürüyüş
    Hocam merhaba,

    Sitenizle ekşi sözlük (sourtimes) üzerinden tanıştım ve tüm yazılarınızı severek takip ediyorum.

    Hocam, 2012 yılından bu yana yaptırdığım en az 8-10 kan tahlilinin tamamında ALT değerlerim referans değerlerin üzerinde çıktı (son 4 tahlil: 56-49-74-100). Araştırdığıma göre bu tek başına bir hastalık için yeterli değil. Bazı ratiolara bakıldığında anlam kazanabiliyormuş. Son 4 tahlilde farklı doktorlar "ggt" değerleri de istedi ve son 4 sonuç (75-95-143-158).

    Bunların dışında hepatit vb. bir çok olası karaciğer hastalığına baktılar ama hepsi negatif çıktı, ultrason vs. sonuçlarına göre yağlanma da yok, karaciğer boyutları normal. Bu durumda şüphelenmem gereken başka şeyler var mı? alt'nın referans değerlerinin biraz üzerinde olması normal mi? ancak ggt de oldukça yüksek değil mi?

    en son yaptırdığım tahlil sonucunu (ggt, alt, bazı hematoloji ve koagülasyonların ref. dışında çıktığı) ve bugüne kadar yaptırdığım diğer tahlillerin tarihli olarak excel'e aktardığım sonuçlarını ekliyorum. Bilgi verebilirseniz çok memnun olurum.

    Değerlerin yüksek çıktığı dönemlerdeki alkol tüketimim öyle aşırı değil, haftada 2-3 gün maksimum 2-3 bira şeklinde. Sigara kullanmıyorum.

    Yaş: 30 kilo: 73 boy: 176 vücut yağ oranım: %25 (çok yüksek sanırım).

    edit: ekteki tümtahlillerozet dosyasında grafiklerin yanındaki lejant bilgileri yanlış kalmış, ancak tablo içindeki veriler doğru.
     

    Ekli dosyalar:

  2. Can Ciftci

    Can Ciftci Site Yetkilisi Doktor Egzersiz Uzmanı

    Katılım:
    26 Ocak 2015
    Mesaj:
    661
    Alınan Beğeniler:
    459
    Boy:
    184 cm
    Kilo:
    105 kg
    Spor:
    Fitness
    @erelerel selamlar, geç cevap için lütfen darılmayın. Evet bazı oranlar kullanılıyor. Fakat bu oranları hem muayene, hemde diğer hususları göz önünde bulundurarak yorumlamak gerçekten çok önemli. Ayrıca ggt'nin ısrarla yüksek kalması beni mutsuz etti.

    Bu sebeple ben bu konuda uzaktan yorum yapmak istemiyorum. Kendi alanım ile ilgili konuşayım. Kas yıkımı ve yoğun egzersiz bu tip bir yükseklik oluşturmaz. Beslenmenin uzun süre bu şekilde kötü kaldığını düşünmüyorum. Önerim ultrason tetkikinin batın ultrasonu üzerine yoğunlaşmış bir uzman tarafından tekrarlanması+üst merkeze tekrar kontrol.

    @Ramin karaciğer enzimlerine ve geniş biyokimya paneline baktırmalısın. Sadece umumi billirübin tanı koydurucu değil maalesef.
     
  3. erelerel

    erelerel Yeni üye

    Katılım:
    4 Mayıs 2016
    Mesaj:
    3
    Alınan Beğeniler:
    0
    Boy:
    176
    Kilo:
    72
    Spor:
    yürüyüş
    Can bey,

    1- Geç de olsa vakit ayırıp cevap yazdığınız için çok teşekkür ederim. Analiz tarihi olan ocak ayından bu yana alkol tüketimini, fastfood tüketimini minimuma düşürüp, sağlıklı beslenme konusuna maksimum ağırlık verip bu sabah tekrar tahlil yaptırdım (iç hastalıkları uzmanı bir doktorun isteğiyle), AST, ALT, GGT, ALP, ablumin, globulin, koagluasyon sonuçlarının tamamı referans değerler içinde çıktı.

    Sizce bu yeni sonuçlara rağmen işi garantiye alıp önerdiğiniz şekilde tekrar ultrason tetkiki yaptırayım mı? Yoksa sonuçlardan ötürü gerek kalmamış mı oldu?

    ilginize tekrar teşekkürler.
     
  4. Can Ciftci

    Can Ciftci Site Yetkilisi Doktor Egzersiz Uzmanı

    Katılım:
    26 Ocak 2015
    Mesaj:
    661
    Alınan Beğeniler:
    459
    Boy:
    184 cm
    Kilo:
    105 kg
    Spor:
    Fitness
    Hayır, değerlerin tamamının normale dönmesi hastalık riskini dışlar. Bir ay içinde kontrol enzimleri test ettirip mutlu mesut hayatınıza devam edebilirsiniz. Tabi ki son karar doktorunuzun.

    Geçmiş olsun.
     
  5. serara1903

    serara1903 Yeni üye

    Katılım:
    9 Aralık 2016
    Mesaj:
    1
    Alınan Beğeniler:
    0
    Boy:
    180
    Kilo:
    85
    Spor:
    fitness
    Hocam merhaba;
    size karaciğer değerlerimi söylemek istiyorum
    ALT 10-49
    AST 9-48 Yorumlarınızı almak istiyorum saygılarımla hocam
     

Bu Sayfayı Paylaş